piątek, 27 marca 2015

Wegetariańskie gnocchi ze szpinakiem

wegetariański szpinak
Dania wegetariańskie kojarzą nam się przede wszystkim ze świeżymi, zielonymi warzywami. Co jednak zrobić poza sezonem? Wystarczy paczka mrożonego szpinaku aby przygotować coś super cudnego i przepysznego :) 

Potrzebujemy: 

- mrożony, rozdrobniony szpinak (około szklanki) 
- serek typu włoskiego (200 g) 
- jedno żółtko 
- mąka pszenna pełnoziarnista (szklanka) 
- łyżka masła
- przyprawy (pieprz, sól, bazylia inne wg uznania) 

Szpinak rozmrażamy i czekamy, aż roztopią się kryształki lodu. Powinien być dobrze odcedzony. Na stolnicę wysypujemy większą część mąki, dodajemy szpinak, pokruszony ser, żółtko. Zagniatamy wszystko w formę ciasta, dodajemy też resztę mąkli. Formujemy kształt kuli, a następnie rolujemy i dzielimy na mniejsze części. Odcinamy kolejne gnocchi i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Czekamy, aż wypłyną, i gotujemy jeszcze kolejne 2 minuty. 

Mamy kilka opcji jeśli chodzi o podawanie. Polecam podawać udekorowane listkami bazylii, z roztopionym masłem. Może stanowić samodzielne danie, lub być dodatkiem do innego :)

1 komentarz:

  1. Nigdy nie przyrządzałam tego dania, ale myślę, że czas najwyższy spróbować :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń